Arrenca la 23a edició de la Copa Osona a Sant Julià de Vilatorta

  • El Parc de l’Albareda acollirà la competició el diumenge 27 de març
  • Hi estan convocades les categories Pre-Benjamí, Benjamí, Principiant, Aleví i Opens
  • El certamen comptarà amb tres proves, una d’elles de categoria internacional

El diumenge 27 de març es donarà el tret de sortida a la Copa Osona de Trial 2022, que enguany arriba a la 23a edició. La localitat de Sant Julià de Vilatorta serà l’encarregada d’obrir al calendari amb una prova oberta només als i les riders més joves; concretament, hi seran presents els participants a les categories Pre-Benjamí, Benjamí, Principiant, Aleví i Opens (blanc, blau i negre).

En canvi, no hi estaran convocades les categories Elit masculí, Elit femení, Màster1, Màster2, així com tampoc els R1, R2 i R3, que ja iniciaran la temporada el diumenge 20 de març amb la disputa de la primera prova de la Copa Catalana de Trial a Torredembarra i que s’incorporaran al calendari de la Copa Osona a partir de la segona prova, que tindrà lloc el 10 d’abril a Folgueroles.

La prova de Sant Julià de Vilatorta es disputarà al Parc de l’Albareda, un idíl·lic paratge situat entre l’ermita de Sant Roc i el pavelló esportiu municipal. S’ha dissenyat un circuit format per cinc zones sobre una superfície d’herba i amb obstacles naturals de pedra del propi parc, a les quals els participants hauran de donar dues voltes.

Proves participatives i sense arrossegament de punts

Seguint la línia de la Federació Catalana de Ciclisme de l’any 2021, les categories pre-benjamí i benjamí mantindran el format de proves participatives enlloc de proves competitives, premiant la participació i l’esforç dels nens i nenes per sobre del resultat esportiu. Tots els participants rebran una medalla al finalitzar la competició per la seva participació.

Aquest any la FCC fa un pas més per afavorir les directrius de formació a les proves esportives de manera que a les categories de principiants, d’alevins i opens s’establirà classificació i podi per a cada una de les proves però no hi haurà arrossegament de punts, amb la qual cosa no es farà classificació final de la Copa Osona.

S’aixequen les restriccions COVID

Seguint les indicacions de les autoritats sanitàries per al desenvolupament de proves esportives a l’aire lliure, enguany s’eliminen les restriccions d’aforament, distància i ús de mascareta adoptades la temporada passada en el protocol COVID. Tot i això, l’organització demana als participants, acompanyants i públic fer ús del sentit comú i evitar aglomeracions.

Si que seguirà vigent una mesura posada en marxa l’any passat en el context de pandèmia com és mantenir l’espai de competició encerclat, amb una distància de seguretat per evitar que el públic i acompanyants hi puguin accedir. Només es permetrà l’accés als esportistes en el seu horari de cursa i als assistents no se’ls permetrà l’accés dins el perímetre, exceptuant les categories de pre-benjamins i benjamins on només podrà haver-hi un assistent per participant.

23 anys de la Copa Osona i 25 anys de Trialsport                        

La Copa Osona 2022, organitzada per Trialsport Club Esportiu Osona i la Unió Ciclista Vic, estarà formada per tres proves: Sant Julià de Vilatorta el 27 de març, que torna al calendari després d’uns anys; Folgueroles el dia 10 d’abril que repeteix de l’any passat i Vic el dia 22 de maig, amb la disputa del reconegut Gran Premi Cuitat de Vic amb categoria internacional UCI C1. La celebració de la prova vigatana s’emmarcarà en una setmana intensa de trial a la capital osonenca que es culminarà amb la prova inaugural de la Copa del Món de Trial UCI 2022 del 27 al 29 de maig. A banda de la vessant esportiva, la Copa Osona es planteja com una oportunitat per donar a conèixer la comarca i els seus atractius entre els riders i familiars que participin de la competició -molts d'ells procedents d'altres indrets de la geografia catalana- convertint-ho en una experiència en tots els sentits.

La 23a edició de la Copa Osona coincidirà amb el 25è aniversari de l’Escola de Trial Trialsport, entitat que va iniciar el seu periple el gener de 1997 a Calldetenes de la mà dels germans Dani i Blai Parramon. En aquest quart de segle de vida s’ha consolidat com una de les escoles pioneres de trial al nostre país, augmentant any a any el nombre d’alumnes i ajudant a donar visibilitat a l’esport. Al llarg dels any en la seva oferta formativa -s’han inclòs cursets d'estiu i serveis d'extraescolars- s’hi suma l’organització de competicions com la Copa d’Osona, proves de la Copa Catalana o les mencionades Copa del Món UCI o Campionats del Món de Trial UCI. Des de fa uns anys té la seva seu a les instal·lacions del Mas de Bigues, a la zona esportiva de Vic.